Bob Ross

Bob Ross  

Bob RossBob Ross was geboren in 1942 te Daytona, in   Amerika, en is overleden in 1995. Hij was een zeer bekende landschapsschilder die velen, en
nu nog steeds, in vervoering bracht door zijn prachtige taferelen uit de natuur. Zoals een bergpartij, watervallen, of een donker woud met een vervallen schuurtje. Hij werd ook bekend door zijn tv serie: “The Joy of Painting®”, waarbij zijn grote krullenkop zijn handelsmerk werd.

Hij werkte met de “Nat in nat” schildertechniek, waarbij het mogelijk was in zeer korte tijd een dergelijk landschap te schilderen met olieverf. Daarnaast meende Bob Ross dat het onmogelijk was om fouten bij het schilderen te maken; dat waren “just happy accidents” (“slechts prettige ongelukjes”).

“Nat in nat” schildertechniek

Wat is het bijzondere aan de  “Nat in nat”  schildertechniek?
Die berust op het simpele feit, dat men laag voor laag olieverf opbrengen kan, zonder dat er een droogfase nodig is.

Op een nat, gegrond schildersdoek worden speciale krachtige olieverven een voor een opgebracht. De kleurtinten worden ofwel op het palet, op het penseel of direct op het schildersdoek gemengd. Dit alles gebeurt op een langzaam drogende grondverf (vloeibaar wit, vloeibaar zwart of transparant). De leuke en mooie effekten die men zo veroorzaken kan, hebben het snelle schilderen zowel leerbaar als hanteerbaar gemaakt. Zo kan men met wat oefening heel realistische motieven uitbeelden.

Door deze techniek kan men in een heel korte tijd een kompleet schilderij vervaardigen. De verf is dan nog nat en het duurt nog een hele tijd voordat het schilderij helemaal droog is.

En het lukt werkelijk iedereen, zelfs een volledige beginneling.

Hierboven zie je een kleine video hoe Bob Ross dat schilderen doet.